Tjänster med timpott

Skapa timpottstjänster

Inställningar/Tjänster

Gå till "Mitt Timewave" (image-png-Jun-10-2024-08-04-22-2192-AM) → Verksamhet → Tjänster

För att kunna använda timpott läggs ett antal tjänster upp för olika antal timmar, tidsintervall och pris och en för avdrag av tid.

Detta är ett exempel på upplägg av tjänst för städning 4 timmar varannan vecka med fakturering månadsvis.

Namn. Detta är namnet på tjänsten som kommer att synas på fakturan.

Beskrivning. Förtydligande beskrivning som ej visas på fakturan.

Kategori. För tydlighets skull kan en kategori för timpottstjänster i "Mitt Timewave" (image-png-Jun-10-2024-08-04-22-2192-AM) → Verksamhet → Kategorier skapas och väljas.

Tjänstetyp. I detta exempel väljs Tjänstetyp "Faktura", det blir då inte en rad att koppla anställda på i en arbetsorder. Vid fakturering godkänns tjänsten via "Uppdragslistan" för att kunna läsas ned på fakturaunderlag. Ett alternativ är att skapa en fiktiv anställd t ex "99 Avtal" som man kopplar på raden och godkänner via tidrapportering en gång i månaden (faktureringsdagen).

Debiteringstyp. Debiterbar.

Tidkod. Vid Tidkod väljs "Arbetad tid" då timpottsvärdet är i timmar.

Enhet. Enheten blir kr/mån

Intervall. Intervallet är "Varje månad", dvs denna rad faktureras en gång i månaden.

Timpottvärde. För denna tjänst (4 timmar varannan vecka) läggs 8,67 timmar till i timpotten vid fakturering. I detta fall blir timdebiteringen ca 314 kr ex moms för tjänsten. (2720/8,67)

Att beräkna en timpottstjänsts timpottvärde

För att beräkna timpottsvärdet kan man göra på följande sätt:

1. ta antalet timmar som normalt skall utföras under en fyraveckorsperiod,
  2. multiplicera summan med 13 då ett år omfattar 13 stycken fyraveckorsperioder (52 / 4 = 13)
  3. dividera resultatet med 12 (antalet månader på ett år).

I exemplet för 4 h varannan vecka blir det  8 * 13 / 12 = 8,67 timmar

Beräkningsexempel ”Städning varje vecka 4 h” blir det 16 * 13 / 12 = 17,33 timmar

Beräkningsexempel ”Städning varannan vecka 3 h” blir det 6 * 13 / 12 = 6,5 timmar

Skapa sedan även en tjänst för avdrag i timpotten vid arbetad tid, enligt nedan. Den används för att koppla de anställda på och används för olika intervall (varje vecka, varannan vecka etc.) som väljs när man lägger upp tjänsten på arbetsordern. Här skall tjänstetypen vara "Faktura och löneunderlag" och debiteringstyp "Debiterbar" även om priset är noll kr.